Etappe 3, vrijdag 16 september

De koninginnenrit; supertocht door mooi Ierland

De demotiverende omgeving van de start beloofde niet eens zoveel goeds voor deze dag. Grijs, regen en wegwerkzaamheden zetten namelijk de eerste toon. Echter, al op de eerste klim die begon na 6 km brak de zon door en zaten Femke en Linda goed voorin. Linda sprintte weer mee voor de punten en pakte de eerste 4 punten. Na een smalle afdaling, zelfs voor Ierse begrippen, begon direct beklimming twee (1e categorie). Deze was in totaal 6 km lang en hierop brak het peloton volledig. Linda reed samen met de leidster van de wedstrijd weg net voor de top en pakte weer alle punten, gevolgd door 4 meiden in de achtervolgende groep. Daarachter hield Femke goed stand in een groepje met zo’n 10 meiden, dus ook zij weet nu dat ze goed bergop mee kan koersen, aangezien dit voor haar allemaal nieuw is!

Linda en winnares Olivia pakten zo’n 30 seconden op het groepje met 4 rensters. Helaas moest Linda lossen bij Olivia die erg sterk reed op de vlakkere stukken met de wind. Linda viel terug in het groepje van de 4 achtervolgers. Hierdoor pakte ze niet alle punten voor de bergtrui op de laatste categorie 1 klim en blijft de race om de bergtrui nog spannend (Linda heeft ‘m nog wel). De leidster en ook winnares van vandaag pakt zo’n 2 minuten voorsprong. Daarachter werd Linda alsnog 2e en daardoor staat zij nu 3e in het algemeen klassement.


Femke kwam de laatste klim ook goed over in haar groep van 10 en met nog 20 km dalen werkte haar groepje goed samen. Gebrand op een goede klassering liet ze zich echter opjutten, kwam te vroeg in de wind, en werd uiteindelijk 15. Daarmee komt ze op een 14e plaats in het algemeen klassement. Ondanks deze zware, maar prachtige rit voelden zowel Femke als Linda zich sterker dan de dag ervoor. Dus wie weet wat morgen brengt!!
 

terug