Grote prijs stad Roeselare

Zondag 22 april stond er weer een mooie koers in België op het programma: de GP stad Roeselare, een UCI 1.1 koers met een lengte van 129 kilometer over Vlaamse wegen. Het beloofde een mooie maar zware koers te worden, want naast maarliefst 9 klimmetjes waaronder de fameuze Kemmelberg stond ook de absolute wereldtop aan de start met rensters als Vos, Teutenberg, Johansson en wereldkampioene Bronzini. Om het allemaal nog zwaarder te maken waren de weersvoorspellingen niet erg goed en leek het erop dat we het, net als de dag ervoor in Borsele, niet droog zouden houden.

Bij aankomst in Roeslare kwam de regen inderdaad gestaag naar beneden. Dat had ook z’n weerslag op de dames: er werd regelmatig met een beteuterd gezicht naar de wolken gekeken en de weergoden werden binnensmonds meer dan eens vervloekt. Gelukkig waren Harry en Chris op alles voorbereid en zo konden we toch aardig droog onder de partytent de nummers spelden, benen insmeren en zenuwachtig op de stoeltjes heen- en weerschuiven.

ploeg Roeselare 2012

Na de nodige zenuwplasjes in het wielermuseum was het om kwart over twee eindelijk tijd om te starten vanuit het centrum van Roeselare. Inmiddels was het opgehouden met regenen en gewapend met windstoppers en armstukken vertrokken Femke van Kessel, Linda Ringlever, Yukiyo Hori, Daniëlle King en Hilde Oudman samen met zo’n 160 andere dames voor een middagje fietsen door het Vlaamse land.
Nog maar een paar kilometer onderweg brak de zon door en konden de eerste bodywarmers opengeritst worden. Het peloton deed het de eerste 30 kilometer rustig aan, maar toch werd er nerveus gereden en dat leidde tot vele valpartijen. Gelukkig bleven alle NWVG-dames op de fiets zitten en kon ook Femke, die al vroeg lek reed, weer makkelijk aansluiting vinden bij het peloton.

Na 30 kilometer spatte de koers uit elkaar op de Kemmelberg, die door de natte keien extra lastig was. Linda wist zich goed van voren te handhaven en kwam met de eersten boven. Danielle en Femke volgden niet lang daarna en nog verder naar achteren volgden Yukiyo en Hilde.
Na de Kemmelberg was de koers uiteengevallen in verschillende groepjes. Linda zat heel knap in de eerste groep van ongeveer 30 rensters. Daarachter reed een tweede groep met Danielle, die liet zien dat ze niet alleen op de baan hard kan rijden (Danielle werd samen met de Engelse ploeg wereldkampioen ploegenachtervolging) maar ook op de weg prima uit de voeten kan. Helaas kwam ze even later ten val en daardoor kwam ze terecht in een derde groep, waar ook Femke in zat.
Hilde en Yukiyo zaten nog in groepjes daarachter. Hun achterstand op het peloton was te groot en ze moesten dan ook de strijd voortijdig staken.

In de finale wist Linda zich goed van voren te handhaven in het peloton. Jammer genoeg voor haar wist een tweede groep terug te komen zodat het eerste peloton uit ongeveer 70 rensters bestond. In de sprint eindigde ze uiteindelijk op een 39e plek en werd hiermee eerste clubdame! Femke en Danielle werden met nog twee plaatselijke rondes te gaan afgevlagd en behaalden daarmee een 84e en 94e plaats, kortom erg knappe prestaties in zo’n zware koers!

Na een lekkere warme douche vertrokken we weer in de auto voor een lange terugweg richting Nederland. We zijn allemaal ervaring rijker geworden en hebben weer veel kunnen leren, wat in de komende koersen van pas zal komen. De volgende koers op het programma is de Gracia Orlova, een meerdaagse in Tsjechië. Linda zal hier starten en aan haar prestatie van vandaag te zien zit het met de vorm wel goed!
 

terug