Femke wint eerste en derde etappe Ras na mBan

Ras na Mban, Etappe 1 & 2


Na een voorspoedige reis en een hobbelige autorit kwamen we om kwart voor 12 ’s avonds aan in het hotel in Sneem, waar we de komende week zouden verblijven.
Slechts een paar uurtjes later startte de eerste etappe van 66 km door het mooie Ierse land. De etappe bestond uit vier rondes waarin ook vier keer een flinke klim bedwongen moest worden.
In de eerste ronde al ging Femke onderuit vlak na de klim, waarna ze in de achtervolging moest op het 67 dames tellende peloton. Gelukkig viel de schade mee en kon ze weer aansluiten, waarna ze de opgebouwde adrenaline in haar lichaam nuttig gebruikte om de enige premiesprint van de dag te winnen.
Ook de andere dames waren goed voorin het peloton te vinden en gingen regelmatig in de aanval. Helaas werd iedereen weer teruggepakt en zo eindigde de eerste etappe in een massasprint. Doordat de laatste 5 kilometers bergaf waren, lag het tempo in de slotfase hoog en was het een erg onoverzichtelijke bende. Op 500 meter van de finish zette Mary Rose zich op kop met Femke in haar wiel en trok nog eens flink door. Het werd een sprint uit het boekje: Femke kwam uit het wiel, kwam aan de leiding en sprintte onbedreigd naar de zege. Hiermee pakte ze niet alleen de eerste (spreekwoordelijke) bloemen, maar ook de eerste roze leiderstrui!
Ook de andere dames eindigden netjes voorin het peloton: Charlotte werd 6e, Hilde 9e, Djoeke 11e, Yuki 19e en Mary Rose 21e. Dat dat op zich al een prestatie was bleek wel uit de achterstand van bepaalde Ierse dames die voor de eerste etappe al een uur langer nodig hadden dan het peloton.

Ras na mBan 1

De tweede etappe was later op de middag een korte tijdrit van 3.4 km bergop. Femke mocht hier als laatste startten om haar leiderstrui te verdedigen, en deed dit ook met verve. Iedereen reed de longen uit het lijf en dat resulteerde in een 4e plaats voor Femke, een 6e plaats voor Charlotte, een 19e plaats voor Hilde, een 21e plaats voor Mary Rose, een 28e plaats voor Djoeke en een 42e plaats voor Yuki. Femke raakte wel haar leiderstrui kwijt, maar de schade in het klassement bleef beperkt.

Ra s na mBan 2

Al met al was het een succesvolle eerste dag die zeker goed vertrouwen geeft voor de volgende dagen!

Etappe 3


Het begon vandaag met regen. Heel veel regen. Soms hard, soms nog harder. ( En op dit moment ontstaat er een discussie of er tijdens de etappe de zon nog wel of juist niet heeft geschenen.) Behalve de regen bracht vandaag ook drie klimmetjes, twee van de eerste categorie en een van de derde. Als eerste stond het klimmetje van de eerste categorie op het programma. Alle dames overleefden deze eerste klim zonder al te veel pijn en moeite. Na een lekkere afdaling stonden we aan de voet van de tweede klim, allemaal in de eerste groep.
Op de tweede klim werd alles uit elkaar getrokken. Ook waren we getuige van een werkelijk bewonderswaardige valpartij van twee dames die gezellig met elkaar de rotswand van dichtbij gingen bekijken. Op de top zaten alleen Femke en Mary Rose nog in de eerste groep, met Hilde en Charlotte vlak daarachter. Nog iets verder daarachter zat Djoeke en ook Yuki volgde op een kleine afstand.

In de afdaling werden de verschillen nog wat groter. Charlotte wil hierbij graag opmerken dat ze ‘vierkant’ naar beneden reed en dat ze zo onder de indruk was van Hilde die haar inhaalde dat ze nog even ging bermcrossen. Gelukkig kwam iedereen heelhuids beneden en werd er naar de laatste klim gereden. Hilde begon hier aan haar grote baksteenmanoevre en viel terug vanuit dertiende positie naar een groepje wat uiteindelijk op bijna tien minuten binnenkwam. Maar Hilde was niet de enige, ook Djoeke vond een mooie parkeerplaats waardoor ze ook bij Hilde en Yuki in de groep terechtkwam. Charlotte hield netjes stand in een tweede groepje, waar ook Mary Rose na een hongerklop in terechtkwam.

Zo begon de finale met alleen Femke in de voorste gelederen namens de bijenbrigade uit het verre Nederland. Femke’s benen voelden aardig zwaar en dus besloot ze af te wachten tot de sprint. Maar Femke ‘de verschrikkelijke’ van Kessel uit Veenendaal liet haar rappe benen spreken en pakte zo voor de tweede keer de tweede bos spreekwoordelijke bloemen. Weer succes dus! Uiteindelijk eindigden alle dames ‘op de eerste pagina’ en zo kan dan ook met goede moed vooruit gekeken worden naar de komende dagen, die ongetwijfeld weer zwaar zullen worden en tot goede verhalen zullen leiden.Ras na mBan 3

 

 


 

terug