Eerste wedstrijd Omloop het Nieuwsblad

Wedstrijdverslag Omloop Het Nieuwsblad vrouwen

1 Maart bij vele dames stond deze datum al lang in de agenda, de start van het nieuwe seizoen.
De eerste Klassieker was er een van super formaat Omloop het Nieuwsblad, daar begint het jaar mee. Bij het Wielercentrum Eddy Merckx in Gent was het in de morgen al een drukte van jewelste alle koppies stonden strak van de zenuwen(ook die van de begeleiding).


In een waterig zonnetje vertrokken 180 dames voor hun eerste meters van het seizoen, en het laat zich al raden, voor dat de neutralisatie voorbij was hoorde we over de scanner dat er al valpartijen waren, nog geen 3 km duurde de eerste wedstrijd van Lieselot Decroix, ze werd met de ambulance afgevoerd. Dit was een voorbode voor wat er de eerste kilometers wel meer zou gebeuren, vele valpartijen door zenuwachtig rijden. Als er weer een valpartij werd gemeld over de scanner werd het stil in de auto in de hoop dat er van ons geen rensters bij zouden zitten, een zucht van verlichting als er geen van ons werd vernoemd.
Na 15 km. werd het wat rustiger en waren er nauwelijks schermutselingen tot we aan de eerste echte klim, de Nokereberg na 28km, kregen daar werden de eerste aanvallen geplaatst.


Achteraan vielen de eerste slachtoffers door de mand, helaas was Djoeke een van de slachtoffers(ze was eigenlijk te verkouden om te starten maar ze wilde het zoooooooo graag, kunnen nog vele een voorbeeld aan nemen).
Alles kwam weer samen in de afdaling en het relatieve vlakke tussen stuk in de richting van de Tiegemberg, na 43km. Kort daarop volgt de Patersbers en daar zagen we dat er 4 rensters in de aanval gingen, het peloton verbrokkelde in div. stukken. Femke had alle pech die je op de Patersberg maar kunt voorstellen, voor haar viel er een renster en daardoor miste ze de slag anders had ze in de eerste achtervolgende groep gezeten, jammer maar dat is koers!! Volgende keer iets meer geluk en….…wie weet.
Achter de 4 koplopers formerde zich een groep van 25 rensters op 25 sec. en vlak daar achter allemaal groepjes van 5 tot 15 rensters verspreid In diverse groepen zagen we al onze rensters voorbij rijden.
Direct na de afdaling van de Patersberg vlogen de dames de Kortekeer op. Gelukkig voor sommige bovenop de Kortekeer is er bevoorrading. Nog een paar klimmetjes en dan zitten de klimmetjes erop, maar eerst nog de Ladeuze, kort maar stevig klimmetje. Kort hierna volgt de Wolvenberg. De kleine groepjes, achter de eerste achtervolgers, kwamen samen.   Het wedstrijd beeld ziet er als volgt uit  e 4 koploopsters daarachter volgt op 25 sec. een groep van 25 renster en 30 sec. daarachter een grote groep van 30 rensters waar al onze rensters in zitten.
De meeste klimmetjes hebben we gehad op naar de gevreesde kasseien en wel Ruitersdreef, Karel Martelstraat en Holleweg. Na deze stroken gaan we naar de laatste klim van de dag de Molenberg.


Inmiddels is de kopgroep van 4 naar 3 rensters geslonken(Amy Pieters ,Emma Johansson, en  Elisabeth Armistead)
De achterstand groep hierachter blijft rond de 25-30 sec schommelen met daar achter een steeds groter wordende groep op 1 min.
Voordat we de laatste 30 km. ingaan moeten ze eerst nog over de gevreesde Paddestraat en de Lippenhovestraat en dan is het ergste achter de rug. Op deze strook reed Geerte op een vlak stukje beton van 30 cm totdat er een auto stond te wisselen en de renster voor haar viel waardoor zij de aansluiting met haar groep verloor en alleen verder moest.  Nu nog “even “ de Lange Munte over en dan nog 20 km. richting Gent waar de finish ligt op het Sint-Pietersplein. Vol trots zit Chris achter het stuur en Harry naast me heeft een smile op zijn gezicht NIET TE GELOVEN.


Amy Pieters won de sprint van de kopgroep van Emma Johansson, en  Elisabeth Armistead die derde werd.
Ondanks de regen kwamen onze rensters lachend over de streep en daar hadden ze alle reden voor. Een topprestatie in een zwaar deelnemers veld waar ze zich zeer goed weten te weren.


Met de plaatsen 47 voor Ines Klok, 48 voor Mary Rose Postma, 50 voor Femke van kessel, 54 voor Mirthe Wagenaar en 107 voor Hilde Oudman  hebben we laten zien dat we mee kunnen doen in de zwaardere wedstrijden. Geerte is niet meer terug gekomen in de groep omdat zij alleen was en is 10 km voor het einde uit de wedstrijd gehaald, jammer maar wel geleerd hoe je de Kasseien het beste niet kunt bedwingen.


Dit was onze eerste van het seizoen en de volgende is al weer a.s. zondag  De Omloop van het Hageland.
Als dit een voorbede is voor het komende wielerseizoen dan ben ik ervan overtuigd dat het een prachtig seizoen wordt.
uw razende reporter.


Marco Aerts

 


 

terug